Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Erdek'te, 800 yıllık çınara 16 bin liralık bakım

Erdek

Erdek'te, 800 yıllık olduğu belirlenen çınar, görkemiyle dikkati çekiyor. 88 yaşındaki iş adamı Burhan Soydan'ın, Çuğra” mevkindeki çiftliğinin bahçesindeki çınarın bakımı, 16 bin lirayı buldu. Soydan, ağaçla ilgili şu bilgiyi verdi:

Erdek’te, 800 yıllık olduğu belirlenen çınar, görkemiyle dikkati çekiyor. 88 yaşındaki iş adamı Burhan Soydan’ın, “Çuğra” mevkindeki çiftliğinin bahçesindeki çınarın bakımı, 16 bin lirayı buldu. Soydan, ağaçla ilgili şu bilgiyi verdi:
“Bahçemizdeki çınar ağacında, yaklaşık 13 yıl önce, önce değişik bir ses meydana gelmiş, ardından da büyük bir dal kırılmıştı. Yaklaşık iki ay önce de, yine o ses ortaya çıktı. Sesten iki gün sonra kırılan bir dal, odanın üzerindeki çatıya düşerek hasar verdi. Ağacın dalının kırıldığı günlerde rüzgar da yoktu. Bunun üzerine araştırmaya başladım. ‘Sözcü’ gazetesindeki haberden, İzmir’in Buca beldesinde, ‘Ayakkabıcı Çınarı’ ismi verilen bin yıllık ağacın, uzman kişilerce çürümekten alınan önlemlerle kurtarıldığını öğrendim. Bunun üzerine İzmir Belediyesi’ni arayarak, bu işlemi gerçekleştiren profesörlerin isimlerini alarak, evime davet ettim. Biri İzmir, diğeri İstanbul Ziraat Fakültesi’nden gelen profesörler Mustafa Kemal ve Erkan Küçükerbaş, 5 gün süreyle, ekipleriyle birlikte çınar ağacının gövdesine ağırlık veren dalları kesip bazı dalları halatlarla bağladılar. Ağacın ölü hücrelerini temizleyip ilaçladılar. Bu arada, benim 600 yıllık sandığım çınarın yaşını da belirleyip 800 yıllık olduğunu söylediler. Bu çalışmaları sonucunda da kendilerine 16 bin lira ödedim. Ancak tarihi çınarımızı kurtardığım için çok mutluyum.”
Haber : Önder Balıkçı



reha uluçay
11.01.2015 19:18:41
Burhan Bey, Erdek maalesef sizin kıymetinizi bilemedi. Elinize sağlık kesenize bereket.

  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı